Hurtigruten

Ann-Katrin och Per-Johan valde att resa med Hurtigruten, en resa som många drömmer om att göra. Inte så konstigt då det blivit omnämnt flera gånger om som världens vackraste sjöresa.

Jag intervjuade Christoffer Johansson som arbetar på Resia i Kungsbacka och som har sålt många resor med Hurtigruten genom åren, och även kryssat själv. Trots att han har sålt Hurtigruten till så många har han aldrig hört någon som inte har varit nöjd efter att ha gjort resan. – Jag tycker det är fantastiskt att en resa kan tilltala så många olika resenärer, säger Christoffer. Här svarar han på de vanligaste frågorna kring denna natursköna, norska kryssning.

DSC_0019

Hur ofta går båten?
– Många tror att Hurtigruten är ett fartyg, men Hurtigruten är namnet på själva rutten. Rutten trafikeras av inte färre än elva fartyg, och det går en tur om dagen i både nordlig och sydlig riktning, året om. Hurtigruten är som Norges förlängda E6:a. Det finns dåligt med bilvägar längs kusten, det är båten som gäller.

Vilken rutt går båten?
– Hurtigruten går från Bergen i söder till Kirkenes i norr. Där vänder båtarna och går söderut igen, tillbaka till Bergen. Du kan resa tur och retur, men du kan också välja att resa bara en väg. Många väljer också att åka delar av sträckan i valfri riktning, t.ex. Bergen-Trondheim

När är bästa tiden att resa? Och när är det midnattssol?
– Alla säsonger har sin tjusning. Den vackra naturen skiftar med årstiderna. Vill du se midnattssolen är det dock slutet av maj till slutet av juli som gäller. Vilken årstid du än väljer rekommenderar jag varma kläder, kamera och kikare.

Vilken är den vackraste sträckan?
– En sträcka där du absolut måste ha kameran beredd är mellan Vesterålen och Lofoten. Trollfjorden är också mycket populär, där bergssidorna kommer så nära att du nästan kan röra dem. Under sommarhalvåret är Geirangerfjorden en riktig höjdare. Vill du åka en viss sträcka eller göra en viss utflykt så tänk på att kontrollera om det är norrgående eller södergående kryssning du skall boka. Utflykter kan vara säsongsbetonade och vissa hamnar lägger man bara till i under natten Södergående men under dagtid Norrgående.

Ingår maten ombord?
– Ja, om du reser hela vägen från Bergen till Kirkenes eller från Kirkenes till Bergen ingår helpension. Reser du en kortare delsträcka ingår inte maten, men du kan förhandsboka måltider som du betalar direkt ombord.

Vilken hytt skall jag välja?
– Det spelar faktiskt inte så stor roll, alla hytter ombord är i stort sett likadana. Utsideshytt är fint om du vill ha dagsljus in i hytten. Det finns också ett antal sviter ombord för de gäster som önskar större utrymme och bättre komfort.

Var finns den finaste utsikten ombord?
– Antingen ute på däck, eller på fartygens inbyggda panoramadäck, där utsikten är fantastisk och det finns sköna fåtöljer att sitta i.

Blåser det mycket? Blir man sjösjuk?
– Största delen av Hurtigruten går inomskärs, där är det oftast lugnt vatten. Sträckorna utomskärs kan bli lite mer blåsiga, men de brukar vara avklarade på ett par timmar. Försök boka en hytt högt upp i mitten av fartyget för att minska känslan av eventuell sjögång.

Vilka utflykter får jag absolut inte missa?
– Alla utflykter håller väldigt hög klass och är noggrant utvalda. En personlig favorit är Havsörnssafarin från Svolvaer, bussturen ut på Nordkap från Honningsvåg och vem vill inte kunna stoltsera med att ha passerat Polcirkeln under sitt liv?

Hur är priserna i Norge?
– Många är oroliga för att Norge är dyrt, och ja, priserna är högre där än i Sverige. Du har ändå en god uppfattning om resans totalpris när du bokar hemifrån, speciellt om du lägger till helpension och dryckespaket. Utflykter tillkommer också och det tycker jag verkligen man ska unna sig även om man ser mycket vackra vyer från fartyget.

Har du fler frågor om Hurtigruten? Kontakta Christoffer så berättar han gärna mer.
Telefonnr: 0300 56 66 01
Mail: christoffer.johansson@resia.se

DSC_0051

DSC_0221

DSC_0230

 

Boka Hurtigruten expeditionsresa

5 Responses to Hurtigruten
 1. uno johansson Svara

  jobbar med personer som har funktionshinder, rullstolsbundna, mekaniska, permobil, elstolar, vi har tankar på hurtigrutten, funkar detta ? FINNS ANPASSADE HYTTER.

 2. Göran diffner Svara

  Jag undrar också om och hur det fungerar för rullstolsburna när det gäller i princip allt ombord på båten och eventuella extra utflykter.

  • Hallins reseblogg Svara

   Göran: För att få veta svaret på dina frågor så har jag vänt mig till vår kryssningsexpert, Jenny Björklund från Resia i Västerås. Så här svarar hon:
   På resorna längs norska kusten tar de gärna ombord passagerare med rörelsehinder och alla fartyg, med undantag av MS Lofoten, har minst en rullstolsanpassad hytt. Vilka hytter det är kan man se i katalogen och på hemsidan för respektive fartyg.
   Om behov finns hjälper vi också till att beställa särskilt anpassade hotellrum före och efter resan med Hurtigruten.
   Passagerare med rullstol måste ha med sig egen ihopfällbar stol i standardstorlek samt en medresenär för assistans. Hamnarna på norska fastlandet har ramper för ombord- och landstigning.
   Utflykterna är tyvärr inte anpassade för personer som har svårt att gå.

   Kontakta gärna Jenny för m,er information eller om ni behöver hjälp med bokning; jenny.bjorklund@resia.se eller 021-10 49 97.

 3. Göran diffner Svara

  Ok
  Tack då återkommer jag eventuellt.
  Göran

  • Helene Svara

   Göran! Jag och min man (som är rullstolsburen pga högersidig förlamning) kommer göra resan under juni månad. Jag ska försöka återkomma här med tips :o)

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.