Bordeaux

Först ut när vi tittar närmare på böndernas resor är Bordeaux, som inte bara är vinets huvudstad utan också huvudstad i Frankrikes sydvästligaste region, Aquataine. Bordeaux är staden att njuta i och att njuta av säger Ingrid Gustafsson i Strängnäs som har varit där.

Bordeaux är en vacker stad med 1700-talspalats och charmiga gågator. Gå utmed Garonnefloden, strosa längs gågataor och torg. Fynda i butikerna på rue St. Catherine, här finns butiker från de stora kedjorna samt Galerie Lafayette och outlets. Lyxbutikerna ligger i ett område som kallas Gyllene Triangeln. Ta en kaffe eller passa på att provsmaka regionens kök bl a känt för gåslever, ostron, Pauillaclamm, Aquitanebiff och Entrecôte à la Bordelaise. På söndagarna får du inte missa Champagnemarknaden nere vid Garonnefloden med allt från hemgjord sylt till broderade dukar.  På lördagar fyndar du gåslever och ostar på Marché Capucins. Är du sötsugen går du till Baillardran och frossar som ligger i varuhuset, Galerie des Grands Hommes, med flera affärer, kaféer och snabbmat. Kom ihåg att affärer och varuhus har stängt på söndagar.

Det finns gott om barer, shower och diskotek kring Quai du Paludate. Opera och balett kan du se på Grand Théâtre. Guidade stadsvandringar och cykelturer håller dig i form men det finns även rundturer med buss.

Médoc-regionen sträcker sig cirka 100 km åt vardera håll. Det kryllar av vinbutiker inne i stan men en hyrbil är ett måste för att kunna välja  mellan över 100 vinslott i området som ger tillfälle till provsmakning. Hotell erbjuder vinoterapi*, spa med vindruvsextrakt. På museet Vinorama lär du dig allt om vin för i det här området har man odlat vin sedan romartiden och utvecklat det till en kvalitet som är världsberömd.  På L’Ecole du Vin. Bordeauxs vinskola, kan du boka en vinkurs på ett par timmar. en dag eller en helg.

Les Sources De Caudiale bor du exklusivt (5-stjärnigt)i slottet Smith-Haut-Lafitte, cirka 10 km från staden. I rummen skymtar vinets historia i inredningen. De erbjuder både vinoterapi* och fågelskådning. I vinkällaren ligger cirka 15 000 flaskor!
*E-vitaminbehandling som fördröjer åldringsprocessen och gör huden fastare

Vill du veta mer om Bordeaux och hur du reser hit så är du välkommen att kontakta Ingrid!

 
2 Responses to Bordeaux
 1. Lena Sandström Svara

  Oh, fy skrutt vad sugen jag blir på att resa när jag läser det här inlägget.
  En lite knasig fråga kanske, men ändå relevant: vet du vad det gäller för promillegränser i Frankrike, om man nu ska åka runt på vinprovningar? Oftast spottar man väl ut vinet, men om man råkar svälja nån mun av ett riktigt gott vin…

  Lena

 2. hallin Svara

  Lena Sandström:
  Visst låter det härligt! Tyvärr kan jag inget om promillegränsen i Frankrike men mitt råd är att avstå från att dricka vin om du ska köra bil. Tyvärr : )

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.