Turkiskt bad – Hamam

Under ditt besök i Istanbul så är det nästan obligatoriskt att besöka ett badhus, ett så kallat hamam. Det är en gammal tradition som från början kommer från romarriket. Inne i badhuset är det varmt och fuktigt, cirka 40 grader. Det är byggt som i en kupol med en stor marmorplatta i mitten där man ligger medan man blir skrubbad, intvålad och masserad av turkiska damer som inte kan annat språk än turkiska och som kommunicerar med teckenspråk. Det finns en kvinnlig och en manlig avdelning.

När Carin Gärden i Skövde var på besök i Istanbul så var hon på ett äldre och mycket vackert Hamam från 1400-talet, Galatasaray Hamami. Det finns tydligen fler Hamam med samma namn men detta ligger centralt i Pera-området. Besök gärna deras hemsida

Bland kommenaterna så tipsade Marie om ett annat Hamam, Cemberlitas Hamami. Vacker interiör med romerska valvbågar. Rätt så många turister men även lokalbefolkning. Här kan du läsa mer  Det är en oerhört vacker interiör med romerska valvbågar och förvisso många turister, men även lokalinnevånare

3 Responses to Turkiskt bad – Hamam
 1. Ziya Gürsoy Svara

  Hamam på vintern
  Kroppsskrubbningen gör att blodcirkulationen ökar och man blir varmare. När man bär tjocka kläder på vintern så andas inte huden på samma sätt som på sommaren. Kroppsskrubbning tar bort döda hudceller och därmed underlättar för kroppen att andas.
  I den 120% luftfuktigheten svettas man långsammare och porerna öppnar sig.
  En Hamambehandling med kroppskrubbning gör att torrheten i huden försvinner.
  Huden blir ren, len och mjuk.

  ——————————————————————————–

  Hamam på sommaren
  I Turkiet badar man hamam även på sommaren fast det är 45 grader varmt.
  Kroppsskrubbning tar bort döda hudceller, därmed blir kroppen svalare och man svettas inte lika mycket som vanligt.
  Hamambad är bra för en fin och jämnare solbränna.
  Huden blir ren, len och mjuk.

  • Hallin Svara

   Ziya Gürsoy:
   Tack snälla för all din information. Det är verkligen en underbar tradition!

   • Ziya Gürsoy Svara

    Det var så lite så.

    Om du vill och har möjlighet kan du komma och besöka mitt Hamam som ligger i infra city Upplands Väsby.

    http://www.hamamoriental.se
    Tel:08-59091010
    E-mail:info@hamamoriental.se

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.